EXEMPEL PÅ LÖSGÖRANDE RIDÖVNINGAR

LÖSGÖRANDE ÖVNINGAR
Lösgörande övningar är till för att värma upp muskulatur och leder, att göra dem avslappnade och att förbereda dem för arbete. Det kan göras på kall häst eftersom vi inte tar rörligheten till ytterläget och inte kräver en ihållande sträckning av någon vävnader eller led. Därför är skritt en otrolig bra gångart att göra de lösgörande övningarna i, för att ryttaren ska hinna att ge hästen de exakta hjälperna, utan stora krav på samling och precision, detta får hästen att sträcka på sig och slappna av fysiskt och mentalt.

UPPVÄRMNINGEN
Uppvärmningen är passagen mellan vila och arbete. Förbereda hästen både fysiskt och psykiskt i skritt under ca 10 - 20 minuter, så att risken för skador minimeras genom att hästen får använda alla sina stora muskelgrupper på ett kontrollerat och rytmiskt sätt.

EXEMPEL PÅ LÖSGÖRANDE RIDÖVNINGAR OCH I TÖMKÖRNING;
- Serpentinbågar runt hinderstöd med ledande tygeltag.
- Åttvolt över bom på marken.
- Cavallettibommar, avstånd är ungefär ca 1,20 -1,40 m (häst) räknat från mitten på bommen.
- Cavallettibommar i solfjäder.
- Öppna
- Sluta
- Skänkelvikning (sidledesförflyttning)
- 20 eller 10 metersvolt som minskas till mitten och sedan ökas.
- Tempoväxling i skritt.

Kommentarer

18.03.2014 00:18

Camilla

Hej & Tack Göran å Lexzas vägnar. Allt känns bra inget ovanligt. Jag har tagit det lungt med henne då jag tror hon hade ont hela helgen efter din kiropraktik! H

26.04.2011 22:11

Lisa

Hej Göran, på torsdag är det jag som går ut på fältet och ställer upp delar av din bana (förutsatt att hon inte är halt imorgon hos veterinären)! Tack för idag!

28.04.2011 22:08

Lisa

Det gick jättebra! Började och avslutade med slalom, andra omgången var mycket bättre än första!